Zoek

Morgen voor 16:00 besteldzaterdag in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een EV?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een EV?

Veel mensen denken erover na hun om hun volgende auto een elektrische te laten zijn. Uit milieuoverwegingen, maar ook omdat elektrisch rijden steeds betaalbaarder wordt. Zo zijn er diverse fiscale voordelen en gelden er de komende jaren (in ieder geval tot 2025) subsidies op zowel de privé-aanschaf van een nieuwe als op de privé-aanschaf van een tweedehands elektrische auto met een cataloguswaarde tot € 45.000,-. Zie ook onze blog wat kost elektrisch rijden in 2020

Maar waar moet je nu op letten als je een elektrische auto koopt? We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet. 

De actieradius

Als eerste is de actieradius van de auto van belang. Beter gezegd hoe ver kun je rijden op een volle accu. Iedereen weet dat je met een volle tank diesel of benzine een flink aantal kilometers kunt maken, maar hoe zit dat met een volledig elektrisch voertuig of met een plug-in hybride auto? Ga voor aankoop van de auto bij jezelf na waarvoor de auto voornamelijk gebruikt gaat worden. Is dat voor lange ritten, voor woon- werkverkeer, of voor ritten in en om je woonplaats? Laat dit leidend zijn bij de aanschaf. Houd hierbij beslist ook rekening met het feit dat de omgevingstemperatuur een belangrijke rol speelt bij de actieradius van de auto. Deze actieradius neemt behoorlijk af bij een lagere temperatuur. Dit betekent dat je, als het kouder is, aanzienlijk minder ver kunt rijden. Dit geldt overigens ook als het warm is en je schakelt de airco in om te koelen, de actieradius neemt ook dan aanzienlijk af.

Opladen

Als tweede is daar de manier waarop de auto wordt opgeladen. In principe kun je je auto gewoon thuis opladen, met een laadstation of met eventueel een mobiele lader. Echter is dit in heel veel gevallen niet goed mogelijk omdat je geen eigen terrein of oprit hebt waarop je je auto kunt parkeren, of omdat je bijvoorbeeld in een rij, midden in de stad of in een appartement woont. Je elektrische auto kun je dan alleen opladen bij een (semi) publiek oplaadpunt, waarvoor je te allen tijde een laadpas nodig hebt. 

Kun je wel thuis opladen, dan is het van belang of je 1 of 3 fase kunt opladen. Met een 1 fase laadstation maak je gebruik van de standaard 230 volt aansluiting waarmee je dan beschikt over een vermogen van maximaal 16 ampère. Hiermee kun je ongeveer 3,7 kW opladen. 

Heb je een accu van 41 kW dan duurt het opladen ruim 11 uur. Met een 3 fase oplaadmogelijkheid heb je drie keer 230 volt – 16 ampère - tot je beschikking. Dit geeft een laadvermogen van 11 kW waarmee de auto in minder dan 4 uur volledig opgeladen wordt.

De aansluiting van de auto

In Nederland hebben alle publieke oplaadpunten een type 2 stekker, oftewel een Mennekes aansluiting, dit is een stekker met 7 pinnen. Deze stekkeraansluiting is gangbaar voor alle in Europa gefabriceerde elektrische auto’s. Veel Japanse en Amerikaanse auto’s zijn echter standaard voorzien van een type 1 stekker, een Yakazi, oftewel een stekker met 5 pinnen. Koop je dus een Japanse auto dan heb je voor het opladen altijd bij de laadkabel een verloopstekker nodig van type 1 naar type 2. 

Omdat de type 2 de standaard voor alle elektrische auto’s in heel Europa zal zijn, worden waarschijnlijk ook de Japanse en Amerikaanse auto’s met een Mennekes stekker op de markt gebracht. Inmiddels is dat al gebeurd met de modellen van Tesla. Zo is zowel Tesla model S als model 3 uitgerust met een Mennekes stekker.

Het milieu

Met een EV rijd je een stuk milieuvriendelijker dan met een brandstofauto. Dit vanwege het feit dat er geen CO2-uitstoot is . Echter de voordelen voor het milieu hangen ook af van de herkomst van de stroom die je gebruikt. Kun je gebruik maken van een duurzame energiebron, zoals bijvoorbeeld van zonnepanelen, dan is de energie een behoorlijk stuk schoner dan de energie afkomstig uit een energiecentrale. Ook is de rijstijl van belang. Door de grootte van de auto (denk maar aan een elektrische SUV), de hieraan gerelateerde zwaarte en de manier van remmen, slijten de banden sneller. Banden zijn op dit moment beslist nog niet milieuvriendelijk te fabriceren en te verwerken.

Wil je meer weten over laadoplossingen voor je (toekomstige) elektrische auto, dan helpen we je bij 4EV graag. Je kunt ons altijd bellen. Onze gespecialiseerde adviseurs zitten voor je klaar en geven je bruikbare en handige tips.

Gerelateerde producten

Zappi v2

899,- (742,98 excl BTW)

Wallbox Pulsar Plus

799,- 670,- (553,72 excl BTW)

Ratio Smart Box

799,- (660,33 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Vaste Laadkabel

1455,- (1202,48 excl BTW)