Zoek

Vandaag voor 16:00 besteld Morgen in huis*

100% kwaliteitsgarantie niet goed, geld terug!

Eenvoudig bestellen GRATIS verzending*
Wat te doen als je meer dan één elektrische auto wilt laden?

Wat te doen als je meer dan één elektrische auto wilt laden?

Met het feit dat in 2030 alleen nog maar nieuwe auto’s verkocht mogen worden die niet op fossiele brandstof rijden in het vooruitzicht, wordt de mogelijkheid van het hebben van meerdere elektrische voertuigen op de oprit en ook dat je bezoek in een elektrische auto rijdt, steeds reëler. Iedereen weet dat een elektrische auto opgeladen moet worden om te kunnen rijden en dat het laden ervan over het algemeen het goedkoopst is in de thuissituatie. Maar hoe doe je dat als je meerdere auto’s wilt laden? We vertellen je er hier meer over.

Als je meerdere elektrische voertuigen wilt opladen dan zijn er, kort door de bocht, twee verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is het om om de beurt de auto te laden; je sluit een auto aan aan de lader en wacht tot de accu vol is. Daarna verwissel je van auto, sluit de laadkabel opnieuw aan en laadt de tweede EV op. Dit is in principe de goedkoopste oplossing, omdat je alleen hoeft te investeren in één laadpaal. Het is wel belangrijk dat je thuis via drie-fasen kunt laden. Dat je meterkast hiervoor geschikt is en dat je een laadpaal hebt die dit aankan. Kun je alleen via één-fase-aansluiting laden dan hangt iedere EV zoveel uren aan de lader dat twee auto’s laden je in tijd flinke problemen oplevert.

Een één- of drie-fasen-aansluiting

Heb je een oud huis, dan is de kans groot dat je in je meterkast een één-fase-aansluiting hebt. Er lopen dan twee draden; een nul- of aardedraad en een fasedraad met 230V wisselstroom. Huizen van na 1990 zijn meestal wel voorzien van een drie-fasen aansluiting, bestaande uit vier draden; een nuldraad en drie fasedraden van ieder 230V wisselstroom. Een één-fase-aansluiting is meestal 16A, soms 25A of 35A, bij een drie-fase-aansluiting is dit driemaal 16A (of 25A of 35A). 1x 16A levert 3,7 kWh, 3x 16A levert 11 kWh. Een driefase-aansluiting laadt dus in principe drie keer zo snel, tenminste als je laadpaal hier ook geschikt voor is. Heb je nog een één-fase-aansluiting laat deze dan verzwaren door een erkend elektricien.

Twee losse laadstations

Een andere optie voor het laden van twee elektrische voertuigen is het aanschaffen van twee losse laadpalen of sockets. Hiermee kun je te allen tijde tegelijkertijd je twee EV’s laden. Maar het laden van één EV kost al best veel energie, laat staan dat je er twee tegelijkertijd gaat laden. Iedere woning heeft maar de beschikking over een bepaalde hoeveelheid stroom per moment. Vraag je meer dan je krijgt dan slaat letterlijk de stop door. Je elektrische auto’s zijn daarnaast meestal ook niet de enige energievragers in je huis. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je huishoudelijke apparatuur, als de wasmachine, droogtrommel en de vaatwasser of aan een inductiekookplaat, magnetron of zonnebank. Zet je een aantal van deze apparaten tegelijk aan dan kun je ervan uitgaan dat je aardlekschakelaar protesteert en eruit slaat.

Laat dan ook, voordat je een tweede laadpaal / laadstation gaat installeren, eerst een elektricien controleren of er voldoende ruimte zit in stroomcapaciteit wat betreft de hoofdzekering voor die tweede paal. Laat, als dit niet het geval is, de capaciteit van de hoofdzekering verhogen. Maar let op! Dit kan een kostbare aangelegenheid zijn. Laat in ieder geval altijd per lader als extra veiligheidsmaatregel een specifieke zekering (aardlekschakelaar type A) op het zekeringenpaneel installeren.

Load Balancing

Schaf daarnaast laadstations aan die voorzien zijn van de optie van load balancing. Bij Load Balancing wordt ‘slim bekeken’ hoeveel stroom er op een bepaald moment nodig is. Stel je hebt twee laadstations met elk de mogelijkheid tot het laden van 11kWh (drie-fasen laden). Met Load Balancing wordt dan precies berekend hoeveel stroom er naar welk apparaat of lader kan gaan om alles zo te verdelen dat er geen overbelasting ontstaat. Op deze manier zullen er nooit stoppen doorslaan. Laat je ook door je elektricien informeren of het verstandig is om je stations in serie (de zogenoemde Daisy Chain) te laten schakelen of dat een schakeling via afzonderlijke circuits een betere oplossing is. Iedere situatie is namelijk anders.

Tot slot

Wil je informatie over de keuze van het juiste laadstation voor jouw situatie? Neem dan contact op met onze laadexperts. Wij kunnen je precies vertellen welk station het beste bij jou past.

Afbeelding: Pexels, Rathaphon Nanthapreecha

Gerelateerde producten

Alfen EVE Double Pro - Socket

3640,- (3008,26 excl BTW)

Alfen EVE Single Pro - Socket

1445,- (1194,21 excl BTW)

Ratio Solar wallbox

879,- (726,45 excl BTW)

Zappi V2.1

1099,- (908,26 excl BTW)